Til innholdet

Lite BHA akkumuleres i laksefilet

Japans foreslåtte maksnivå for rester av BHA i fiskefilet medfører ikke begrensninger for norsk oppdrettslaks med dagens oppdrettsvilkår, viser nye undersøkelser fra Nasjonalt instiutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

Japanske myndigheter varslet i fjor norske myndigheter om et nytt maksnivå for BHA, butylated hydroxyanisole, i fiskefilet. BHA er en syntetisk antioksidant som brukes i mat og fôr for å øke holdbarheten på produktet. - Det finnes lite informasjon om nivåer av BHA i mat og hvor mye BHA som overføres fra fôr til fisk.

NIFES gjennomførte derfor et fôringsforsøk hvor oppdrettslaks fikk ulike nivåer av denne syntetiske antioksidanten, sier forskningssjef Anne-Katrine Lundebye Haldorsen i Program for trygg sjømat ved NIFES. - Resultatene viser at BHA ikke akkumuleres i fileten over tid, sannsynligvis på grunn av rask omsetning i fisken. Etter to ukers sulting var ikke BHA målbart i fiskefiletene eller leverne. I Norge skal oppdrettslaks ikke fôres de siste to ukene før slakt til konsum. Japans foreslåtte maksnivå, Maximum Residue Level (MRL), på 0,050 mg BHA per kilo fiskefilet medfører derfor ikke begrensninger for norsk oppdrettslaks etter dagens oppdrettsvilkår. Linken er dessverre fjernetNivåer av BHA i fiskefiletLinken er dessverre fjernet Nivåene av BHA i laksefiletene var relativt avhengig av hvor mye BHA fisken hadde spist i fôringsforsøket.

- Det høyeste nivået av BHA, 0,183 mg per kg filet, fant vi i laksen som hadde spist fôr som inneholdt 225 mg BHA per kg fôr, og dette var før sulteperioden. 225 mg er imidlertid godt over det som er tillatt å bruke i fiskefôr i dag, forteller Haldorsen. EUs øvre grenseverdi for BHA i fôr er 150 mg per kg fôr, alene eller kombinert med ethoxyquin og eller BHT, butylated hydroxytoluene, som er to andre vanlige antioksidanter i fiskefôr.

Fôringsforsøkelse Triplikat grupper av oppdrettslaks (ca 800g startvekt) i merder ble gitt fôr med fire ulike nivåer av BHA. Disse var 0, 48.5, 92.5 eller 225 mg BHA per kg fôr. BHA i fiskefilet og lever ble målt etter at fisken hadde spist fôret i en, to og tre måneder, og etter to ukers sulting. Linken er dessverre fjernetHva er BHA (E321)? BHA, butylated hydroxyanisole, er en syntetisk antioksidant som brukes i mat, og særlig i oljer og fett, for å øke holdbarheten på produktet. BHA er tillatt som tilsetningsstoff i både dyrefôr og mat i EU. I Norge er det ikke tillatt å tilsette BHA i fisk og fiskeprodukter, men man kan finne det i fisk og fiskeprodukter fordi det er tillatt i fiskefôr. EU har grenseverdier for BHA i fôr, men ikke Maximum Residue Level i mat inkludert fiskefilet.

Fôringsforsøket ble finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening og NIFES.

Kontaktperson: Forskningssjef Anne-Katrine L. Haldorsen i Program for trygg sjømat, NIFES. E-post: anne-katrine.haldorsen@nifes.no Telefon: (+47) 55 90 51 20 Mobil: (+47) 48185033

keyboard_arrow_up