Til innholdet

Levendefangst og vedlikeholdsfóring av sei

For å differensiere markedet på sei og for å få fram sei som er stor nok i forhold til lønnsomme produkter, er det i et prosjekt ved Fiskeriforskning gjort forsøk på å fóre opp notfanget sei.

Ofte er over 70% av seien som tas med not, under 1, 2 kg sløyd. Dette råstoffet er lite interessant i de best betalte markedene, som ønsker en sei på 1, 5 til 2 kg for at loin?en (< 200 g) skal bli stor nok. I tillegg er det et ønske om en jevnere tilgang på sei, da mye av landingene kommer i en kort periode og som gjør det vanskelig å få tatt unna all seien. En jevnere tilgang på sei vil også møte kravene til flere og flere av detaljkjedene som forlanger at ferske produkter skal være leveringsdyktige over året. For å undersøke om seien lar seg fóre opp, ble notfanget sei i vektklassen 0.9 til 1,17 kilo plassert i 6 merder med 3 ulike fórregimer.

En kontrollgruppe fikk ikke fór, mens gruppe to og tre ble håndfóret fem dager i uken med henholdsvis tørrfór og våtfór (Gellyfed) over en periode på 10 uker. Resultatene fra fóringsforsøket viste at det var vanskelig å tilvenne villfanget sei formulert fór. Lever- mage/tarm indeks, leverindeks og kondisjonsfaktor (faktorer som måler inntak av føde og vekst) viste at bare 10 til 20 % av seien tok til seg fór gjennom forsøksperioden. Det var liten eller ingen forskjell på om seien var gitt tørrfór eller våtfor. Ut i fra beregninger gjort ved Fiskeriforskning antydes det at det er potensial for verdiøkning av sei ved levendelagring og oppfóring.

En stor utfordring vil være å utvikle fór som får seien til å spise og vokse. Videre viser beregningene at et konsept basert vedlikeholdsfóring vil være mer lønnsomt enn en konsept basert på fóring for vekst.

Rapporten fra det FHF-finansierte prosjektet er lagt ved i høyre grå meny.

keyboard_arrow_up