Til innholdet

- Hvor kommer denne klippfisken fra?

Sporing vil gjøre det mulig for butikker og brukere å velge produkter ut fra opprinnelses- og produksjonsinformasjon. En ny kartlegging synliggjør utfordringene rundt effektiv sporing innenfor så vel saltfisk- som klippfiskproduksjon.

Dokumentasjon om egenskaper, opprinnelse og hva som har skjedd med maten vi spiser, blir stadig viktigere. Innføring av sporbarhet gjør det mulig å hente ut slik informasjon. Dette kan gi betydelige gevinster for ressurskontroll, i verdikjeden og i markedet. Imidlertid har saltfisk- og klippfiskprodusentene en rekke utfordringer i produksjonsprosessen for å kunne innføre sporbarhet. På vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) har Bacalaoforum sammen med Nofima Marked sett nærmere på hvilke utfordringer og barrierer som må overvinnes for å kunne utvikle effektive sporingssystemer i saltfisk- og klippfiskindustrien. Linken er dessverre fjernetSporing i saltfiskproduksjonLinken er dessverre fjernet En pilotprodusent av saltfisk ble kartlagt, og prosjektet identifiserer flere barrierer og utfordringer for å innføre sporbarhet. For det første er det viktig at produsenten har en oppfatning av sporbarhet som samsvarer med de krav som stilles av kunder, konsumenter og myndigheter. Likeledes er det avgjørende at bedriftene ser det bedriftsøkonomisk tjenelig å gjøre nødvendige investeringer i effektive sporbarhetssystemer. Når det gjelder selve produksjonen, er det nødvendig å gjennomføre en rekke endringer, noe som ikke alltid vil være enkelt for ansatte å akseptere. En annen stor utfordring er at saltbruken i produksjonen må spores. Hvilke løsninger som passer best, må prøves ut og tilpasses. Rapporten gir imidlertid forslag til hvordan denne delen av sporingen kan løses. Linken er dessverre fjernetSporing i klippfiskproduksjonLinken er dessverre fjernet Også en pilotprodusent av klippfisk ble kartlagt. Her var det noe enklere å få til sporing enn hos saltfiskprodusenten. Rapporten peker imidlertid på to konkrete problemer som må overvinnes for å innføre sporbarhet hos klippfiskprodusenten. Slakkfisken, den fisken som ikke har ønsket tørrhetsgrad etter første tørking, er en utfordring. Hvis produsentene skal klare å spore denne, må de evne å finne gode praktiske løsninger for å knytte slakkfisken tilbake til ett eller flere mottaksnummer for mottatte paller med saltfisk. Dette må imidlertid prøves ut under produksjonen, og løsninger må tilpasses. Et annet forhold er at innføring av sporbarhet vil kreve investeringer i dataprogram og utstyr ? som i saltfiskindustrien. Alle disse utfordringene må industrien løse for å kunne utvikle effektive sporbarhetssystemer. Hvilken informasjon om produktene næringsaktørene ønsker å spore, må avgjøres av aktørene selv. For mer informasjon, se  » Linken er dessverre fjernetprosjektrapportenLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetprosjektbeskrivelse og -oppsummeringLinken er dessverre fjernet
keyboard_arrow_up