Til innholdet

Hvor førte forskningen oss i året som gikk?

Det kan være verdifullt en gang i året - minst - å stoppe opp og se på hva vi har utrettet litt tilbake i tid.

DSC1736 Fotokredit Sjømatrådet

Dette har FHF nå gjort for våre prosjekter og aktiviteter for fjoråret. Hva fikk vi til? Var prioriteringene riktige? Har det vært nyttig kunnskap for næringen? Det siste spørsmålet er jo særs relevant å spørre seg, all den tid FHF skal være et viktig verktøy for næringen selv. Vi har i år derfor valgt å legge litt ekstra fokus på tilbakemeldingene vi har fått fra næring og forskning i rapporten vi nå har laget.

Vi sender ut spørreskjema til alle berørte etter hvert avslutta prosjekt i FHF, og resultatene som kommer inn gir oss en indikasjon på hvor nyttig kunnskapen har vært. Det er spørsmål som for eksempel "Oppnådde prosjektene sine målsettinger?" eller "Kan resultatene tas i bruk i næringen?". Resultatene derfra ser du i årets rapport Resultater og Akiviteter 2021. 

Resultater 2021 finner dere her

Her finner dere først de aller viktigste resultater og aktiviteter delt inn på våre delområder. Og så ved å klikke seg inn på «Resultater og aktiviteter 2021 samlet» kommer man til en rapport som går mer i dybden på hvert resultat.

Noen høydepunkter finner dere her:

HAVBRUK:

  • En komparativ analyse av norsk og global akvakultur med hensyn til fôreffektivitet, bærekraft og klimaavtrykk er gjennomført.
  • Ingenting tyder på at lakselus kan bruke begroing som et mikrohabitat
  • Funn indikerer at melaninflekker er et resultat av en betennelsesreaksjon
  • Rensefiskskolen.no er etablert og deler kunnskap om fangst, transport og bruk av rensefisk
  • Vannkvalitet, og sjøvanntilsetting, påvirker utvikling av nefrokalsinose i settefiskanlegg
  • Kunnskap om og anbefalinger for fremtidens havbruksforvaltning er utviklet

 

VILLFISK:

  • Kunnskap om marint restråstoff er utviklet og gjort bedre tilgjengelig
  • Teknologi for automatisk kvalitetsmåling av rund fisk med bruk av hyperspektral teknologi er videreutviklet for tilpasning til industrielt miljø
  • Det er produsert høykvalitets protein av torskehoder, i industriell skala
  • Det er utviklet en trommel for omlegging av liten klippfisk som medfører betydelig sparing av salt og tilnærmet doblet kapasitet ved omlegging av paller uten å redusere produktkvaliteten
  • Arbeidet med å utvikle resirkulerbar emballasje i næringen er iverksatt
  • Det er gjort viktige funn knyttet til konsum av ketolinsyre fra pelagisk fisk og utvikling av aterosklerose hos mus.

 

FELLESOMRÅDER:

  • Første utkast til standard metode for beregningsregler for miljøfotavtrykk for marin fisk til humant konsum har vært på offentlig høring i EU
  • Måling av matsvinn i sjømatbedrifter viser nedgang i matsvinn på 15 % siden 2018
  • Prosjekt for utvikling av ny kunnskap om arealbehov for sjømatnæringen etablert
  • Det er initiert et prosjekt på kunnskapsgrunnlaget for havvindutbygging og fiskeriinteresser

 

keyboard_arrow_up