Godt grep om glatt fisk med ny teknologi
Det er ikke bare-bare for en maskin å håndtere et mykt og glatt fiskeprodukt uten å forringe kvaliteten på det. Nå er det imidlertid utviklet nye, robotiserte konsepter som vil kunne gi betydelig effektiviseringsgevinst for foredlingsindustrien.
Det er SINTEF Teknologi og samfunn som har utviklet de nye konseptene, basert på konkrete behov for robotisert behandling hos deltakende foredlingsbedrifter. Kravet var en pakkelinje som kunne håndtere seks ferske, myke eller halvstive fiskeprodukter hvert femte sekund uten å merke eller skade fisken. Som et resultat har det blitt utviklet tre nye løsninger basert på utstyr fra leverandøren Maskon AS. Linken er dessverre fjernetNålegriperLinken er dessverre fjernet Den første løsningen er en såkalt nålegriper. Den er spesielt egnet til porsjonsbiter, og griper tak i fiskestykket ved å stikke flere nåler inn i fiskekjøttet fra forskjellige retninger. Det viser seg at det blir lite synlige merker etter nålestikkene, og at stykkene sjelden faller av festeanordningen. Når fisken innimellom slipper, ser det ut til å skyldes enten råstoffproblemer som bløtt fiskekjøtt, gaping og spalter, eller justeringsproblemer som dårlig kompresjon og skjevt feste. Konklusjonen er at denne griperen er meget godt egnet for å gripe, transportere og avlevere myke objekter med den hurtighet som kreves for industriell pakking. Linken er dessverre fjernetFrossenflategriperLinken er dessverre fjernet Det er også utviklet en griperanordning der frossent metall hefter seg mot den fuktige fiskeoverflaten. Dette er en skånsom metode som riktignok lager merker rett etter transporten, men merkene tiner raskt vekk og blir nærmest usynlige. Holdekraften er stor og slipprosenten lav. Det er imidlertid ett sentralt problem med denne anordningen: Forskerne vet ikke hvorfor fisken iblant faller av. Denne usikkerhet gjør at det anbefales mer forskning rundt frysetemperatur, metallflater og råstoff. Linken er dessverre fjernetFlerpinners griperLinken er dessverre fjernet Til slutt ble det laget en griper med flere pinner som skal kunne håndtere runde/ovale fisker, skinker og steiker som er vanskeligere å få tak på enn porsjonsstykkene. Griperen presser seg noe inn i overflaten, alt etter hvor fast produktet er, og gir veldig godt grep for fiskeprodukter som er halvstive, runde, har glatte og ujevne flater, og en viss lengde. Det ble ikke registrert noen slipp med denne griperen. Linken er dessverre fjernetStort potensialLinken er dessverre fjernet Alle griperne trenger noe videreutvikling for å kunne kommersialiseres, og den videre skjebnen deres vil avhenge av hvordan leverandører og foredlingsindustri vurderer lønnsomheten. SINTEF Teknologi og samfunn konkluderer i alle fall med at griperteknologien vil gi vil gi betydelig effektiviseringsgevinst, og tilbakemeldingen fra foredlingsindustrien viser at griperne har stort potensial i markedet. Et industrielt system kan ferdigutvikles på 1?2 år. Fiskeri- og havbruksnæringens Servicekontor Industri og Eksport har vært prosjektleder, og Norges forskningsråd har fulgt opp prosjektet på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). For mer informasjon, se » Linken er dessverre fjernetprosjektrapportenLinken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetprosjektbeskrivelsenLinken er dessverre fjernet