Til innholdet

Fôr påvirker melanindeponering i laksefilet - nye resultater fra FHF prosjekt

Kartlegging av mørke flekker i laksefilet har vist at antall fileter med flekker har økt over de siste årene og det er nå vanlig å finne melanin i rundt 20 % av filetene. Melanin er den viktigste kvalitetsutfordringen, den koster betydelige beløp, og FoU-innsats er helt nødvendig for å finne løsninger.

capture

Økningen har foregått i en periode med vesentlige endringer av laksens fôrseddel samt økende utbrudd av sykdommene pankreas sykdom (PD) og hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB). Et nylig avsluttet FHF - prosjekt har hatt til hensikt å sjekke ut om to ulike fôrsammensetninger påvirket forekomsten av melaninflekker i laksefilét. Forsøket ble gjennomført i full skala hvor det oppsto sykdom forårsaket av SAV3 og PRV koinfeksjon. Kunnskap om forholdene som forårsaker kvalitetsfeil er nødvendig for å kunne iverksette de korrekte forebyggende tiltakene. Nofima er prosjektleder.

Resultatene fra prosjektet viser at fôret er en vesentlig faktor som påvirker melanindeponering i laksefilet. Med et magert proteinrikt fôr ble dødeligheten halvert etter sykdomsutbrudd ved SAV3 & PRV ko-infeksjon og det var 11 %-enheter lavere forekomst av tydelige melaninflekker. PRV var tilstede i muskel, hjerte og nyre uansett om laksen hadde filetflekker eller ikke. Man kunne dokumentere at virusmengden målt i 3 cm store filetflekker avtok med tid etter sykdomsutbruddet.

 

Dette er nyttig kunnskap som bør følges opp med kontrollerte forsøk der betydningen av enkeltkomponenter i fôret klarlegges, sier Kristian Prytz fagsjef i FHF.

Resultatene vil bidra med etterspurt kunnskap gjennom økende forutsigbarhet av filétkvaliteten og om det kan være nødvendig for næringen å benytte et magrere fôr i visse perioder av oppdrettsfasen.

 

Mer om prosjektet og hele sluttrapporten finner du her:
Melaninflekker i laks infisert med både HSMB og PD

keyboard_arrow_up