Til innholdet

Fire måneder lengre holdbarhet med ny emballasje

Sildebiter som sendes til foredling har tradisjonelt blitt marinert i eddik og pakket i tønner. Holdbarheten blir imidlertid vesentlig bedre ved å pakke den marinerte silden inn i plastfilm.

Slik innpakking har også et godt økonomisk og miljømessig potensial. - Tønnene sendes til kundene i Europa, skipes tilbake og vaskes, forklarer Jan Thorsen som er prosjektleder i Pelagisk Forum og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). - Dette slipper man ved annen emballering. Det er også et poeng at tønnene er runde og tar stor plass, og dermed er dyre å sende. Linken er dessverre fjernetDyptrekker gir fire ekstra månederLinken er dessverre fjernet I det nye prosjektet har de marinerte sildebitene blitt pakket med en såkalt dyptrekker. Dette er en pakkemaskin som omslutter produktet tett med én type plastfilm på undersiden og en annen på oversiden. De to filmene sveises sammen langs siden i et vakuumkammer. Denne pakkemetoden førte til at holdbarheten for sildestykkene økte fra åtte til tolv måneder. - Men før tønnene kan erstattes, må pakkeløsningen oppskaleres, sier Thorsen. - I prosjektet har vi brukt 20 kilos pakninger, og vi trenger større pakker enn dette. Thorsen har også planer om å optimalisere laken. - Til nå har blandingsforholdet vært erfaringsbasert, så dette er noe vi vil se nærmere på. Linken er dessverre fjernetGode samarbeidsforholdLinken er dessverre fjernet Prosjektet har ført sammen flere bedrifter og forskningsmiljøer, og Thorsen kan fortelle at det har utviklet seg et godt samspill mellom forskere, emballasjeprodusenter, sildeleverandører og sluttkunder. Pelagisk Forum har vært oppdragsgiver på vegne av FHF, og forskningen har blitt utført av SINTEF Energiforskning, SINTEF Fiskeri og Havbruk, og Nofima, tidligere Matforsk. For mer informasjon, se  » Linken er dessverre fjernetsluttrapportLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetprosjektbeskrivelse og -oppsummeringLinken er dessverre fjernet
keyboard_arrow_up