Til innholdet

Fett- og fargemåling av fisk, med skinnet på

Et måleinstrument fra Qvision kan brukes til å kvalitetsbedømme fisk uten å fjerne skinnet. Teknologien er så spennende at produktet er valgt ut som case på innovasjonsseminaret MareLife under North Atlantic Seafood Forum.

Instrumentet kan måle fettinnhold og farge (pigment) for hel, slaktet fisk, men også levende fisk. Teknologien er utviklet med støtte fra Norges Forskningsråd og forskningsfondet FHF. Linken er dessverre fjernetSamlebånd og punktmålingLinken er dessverre fjernet Teknisk sjef Martin Kermit i Qvision forteller at Qvision har to produkter. - Først laget vi et såkalt online-instrument som kan monteres over samlebånd. Deretter har vi utviklet et punktmålingsinstrument med en mer optimalisert optikk som kan bæres rundt i koffert. Fisken legges manuelt opp i apparaturen, som blant annet kan brukes i båt og på oppdrettsanlegg. Fett- og pigmentkonsentrasjonen er to av de viktigste kvalitetsegenskapene til laks. Begge deler kan estimeres ved hjelp av en lyskilde og en detektor, siden fett og pigment absorberer lys i forskjellige områder av synlig og nær-infrarødt lysspekter. Det er imidlertid langt vanskeligere å få til slike målinger på hel laks enn fileter, fordi skinnet både reflekterer og absorberer svært mye av lyset. Linken er dessverre fjernetPigment en større utfordring enn fettLinken er dessverre fjernet Instrumentet fra Qvision bruker en meget kraftig lyskilde og en sensitiv detektor i robust design som er godt egnet for industriell bruk. Tester på opp mot 7000 levende laks viser at fettinnholdet kan måles med en nøyaktighet på cirka en prosent, noe som er kommersielt interessant. Produktet er i kommersiell bruk, og Qvision melder om god interesse fra markedet. Den største utfordringen har vært å måle pigmentinnhold gjennom skinn. Etter at prosjektet for Forskningsrådet og FHF ble avsluttet, har Qvision videreutviklet teknologien for å få mer stabile pigmentmålinger. - Det er litt for tidlig å konkludere når det gjelder pigmentmålinger, men vi har kommet en del lenger det siste halve året, sier Kermit. - Målsetningen er å få til målinger med et avvik på maksimum 10 prosent, og det virker nå å være innenfor rekkevidde. Linken er dessverre fjernetPresenteres under MareLifeLinken er dessverre fjernet Produktet fra Qvision er plukket ut som ett av ti case som får presentere seg under innovasjonsseminaret MareLife på Lillestrøm 5. mars. MareLife er en del av verdens største sjømatkonferanse, North Atlantic Seafood Forum. Direktør i FHF, Terje Flatøy, som skal holde et innlegg på MareLife, betegner Qvision-prosjektet som spennende. - Det er god interesse i næringen for denne løsningen, og denne typen innovasjon er viktig for å videreutvikle fiskeri og havbruk som en internasjonalt konkurransedyktig næring. Linken er dessverre fjernetProsjektetLinken er dessverre fjernet SINTEF IKT har designet og konstruert instrumentet i samarbeid med Nofima, basert på optiske komponenter og ekspertise fra Qvision. Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening har administrert prosjektet på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). For mer informasjon, se  » Linken er dessverre fjernetkonferanseprogram for MareLife / North Atlantic Seafood ForumLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetsluttrapporten "Fett og farge i hel laks"Linken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetprosjektbeskrivelse og -oppsummeringLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetfaktaark om prosjektetLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernetfagartikkel om prosjektet i ElsevierLinken er dessverre fjernet  » Linken er dessverre fjernettidligere nyhetsartikkelLinken er dessverre fjernet
keyboard_arrow_up