Til innholdet

Ny kunnskap om betydningen av lagringstid for snø- og kongekrabbe – nytt FHF prosjekt

I 2015 var den norske fangsten av snøkrabbe på ca. 9000 tonn, 20 % av dette ble levert levende til anlegg på land. Et nytt oppstartet FHF prosjekt skal ha som mål å gi snø -og kongekrabbenæringen, og myndighetene ikke minst, ny kunnskap om betydningen av lagringstid for artene. Det skal skaffes ny kunnskap om lagring uten fôring, Nofima er prosjektleder.

capture

Fangsten av kongekrabbe har stabilisert seg på litt under 2000 tonn per år og man ser at utviklingen på landsiden har gått mot større andel levende eksport. Prosjektet vil bidra til økt lønnsomhet gjennom høyere overlevelse, bedre dyrevelferd og bedre kvalitet på produktet.  I tillegg vil prosjektet se på betydningen av ståtid for mulig rømming eller annen negativ atferd til krabbe som kan gi reduksjon i antall dyr i teinene under fiske. Kunnskapen vil også kunne bidra til sikring en bærekraftig snø -og kongekrabbe næring.

Dette vil også bidra til å kunne gi Mattilsynet grunnleggende informasjon for utarbeidelse av et regelverk for lagring av levende snø- og kongekrabbe, sier Rita N Maråk, fagsjef i FHF.

For å lese mer om metodene som vil bli brukt i prosjektet se her:

Fangst og levendelagring av snø- og kongekrabbe: Betydning av ståtid av teine og lagringstid på land for dyrevelferd og kvalitet

keyboard_arrow_up