Til innholdet

Energireduksjon på 50 % i tørketunnel

Omfattende målinger ved industrielle klippfiskanlegg viser at energikostnadene ved tverrblåste tunneler kan reduseres med så mye som 50 prosent. Innsparingen kan bli enda høyere ved ombygging og endret drift.

Klippfisknæringen er en viktig del av en norsk fiskeri- og havbruksnæring, en næring hvor global konkurranse stiller stadig større krav til kvalitet og pris på produktet og effektivitet i produksjonen. Bacalaoforum har hatt ansvar for prosjektet "Utvikling av nye tørkesystemer for klippfisk" på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Målsetningen med prosjektet har vært å forbedre tørkeprosessen og klippfiskindustriens tørkeanlegg. Fokuset har vært på stabil produktkvalitet, produktivitet og reduserte produksjonskostnader. Linken er dessverre fjernetStyrings- og reguleringssystemerLinken er dessverre fjernet Den varmepumpebaserte klippfisktørken framstår i dag som en energiøkonomisk og klimauavhengig tørkeprosess, forutsatt at anleggene er riktig bygget, riktig teknologisk dimensjonert og naturligvis riktig driftet. Det er gjennomført omfattende målinger ved fire industrielle klippfiskanlegg i prosjektet, og SINTEF har kommet med forslag om endringer og forbedringer av både anleggene og driften. En målsetning med prosjektet har vært å redusere de høye energikostnadene i ?tverrblåste? tunneler, hvor saltfisken framtørkes til klippfisk ?batchvis?. Gjennom optimalisering av styrings- og reguleringssystemer, samt driftsmønster, vil det være mulig å redusere energiforbruket med nærmere 50 prosent, noe som er på linje med de eldre kontinuerlige tunneler, som har vist seg å være meget energiøkonomiske. Linken er dessverre fjernetTemperatur, luftfuktighet og lufthastighetLinken er dessverre fjernet Målinger av tørkehastigheter avhengig av fiskeslag og størrelse viser en stor spredning i hastighet mellom fisker med lik vekt og størrelse, noe som bør studeres videre. Bedre sortering av fisken før tørking vil allikevel kunne redusere variasjonene i tørrhet i fisken ut fra tørkene. Målinger av temperatur, luftfuktighet og lufthastighet som variabler har gitt ny og viktig kunnskap for å kunne forbedre teknologien og gjøre industrien sterkere i et globalt matvaremarked. Målinger viser at etter innledende overflatetørkingen og oppbyggingen av et tørrsjikt, er tørkehastigheten lite påvirket av luftfuktighet og lufthastighet. Linken er dessverre fjernetRedusert energiforbruk i sluttfasenLinken er dessverre fjernet Energiforbruket kan dermed reduseres ved normal kapasitetsutnyttelse - forutsatt at tørken kjøres ned i sluttfasen i tverrblåste tørker - eller at fisken tas tidligere ut av kontinuerlige tørker. Kapasiteten kan også økes ved at tørkevolumet avlastes og tilstøtende lokaler tas i bruk for ettertørking - forutsatt at klimaet er egnet, noe som imidlertid vil kreve flere vogner. I begge tilfeller vil næringen kunne redusere energibehovet per kilo produsert klippfisk, gjennom å redusere energiforbruket i sluttfasen av tørkeprosessen. Linken er dessverre fjernetProsjektrapporterLinken er dessverre fjernet For mer informasjon, se » Linken er dessverre fjernetsluttrapport 2007Linken er dessverre fjernet » Linken er dessverre fjernetprosjektbeskrivelse og -oppsummeringLinken er dessverre fjernet I tillegg til sluttrapporten, er det utarbeidet ti tekniske rapporter som beskriver de enkelte resultatene i mer detalj.
keyboard_arrow_up