Til innholdet

Deling av hemmelighetene rundt lakselus

Lakselus genom-prosjektet har kommet til det punktet hvor ressursene kan brukes i utvikling av nye lakselus behandlinger. De genomiske ressurser vil derfor bli gjort tilgjengelig for forskere.

Det å avsløre hemmelighetene bak et genom er ikke en triviell oppgave. Først må genomet brytes opp i små biter, hvor de enkelte tidsekvensene er mappe. Deretter må bitene av sekvensen settes sammen igjen - og resultatet må kontrolleres. Bare da kan vi avsløre hemmelighetene av genomet. Selv om mye arbeid gjenstår i "The Salmon Louse Genome Project", anser de involverte forskerne prosjektet å være en suksess. "Vårt rekonstruerte genom er av bedre teknisk kvalitet enn vi håpet på da prosjektet startet", sier prosjektleder Rasmus Skern-Mauritzen, og legger til "dette er bedre enn kvaliteten på de rekonstruerte genomer fra mange andre sekvenserte organismer".

Et genom består fire nukleotid strenger i en tilsynelatende tilfeldig rekkefølge. Disse er ofte merket med bokstavene A, T, G og C. I et genomsekvensering prosjekt er sekvensen av nukleotider etablert. "Dette virker kanskje som kjedelig lesning, men avanserte dataprogrammer og trente operatører gjør det mulig å finne interessante meldinger i dette tilsynelatende meningsløse sky av bokstaver, nemlig genene og de elementene som kontrollerer dem", sier prosjektlederen Skern-Mauritzen.

Identifisering av gener i genomet har nylig startet og gjøres primært ved The European Bioinformatikk Institute, Salmon Louse Research Centre og The Institute of Marine Research. Sekvensering ble finansiert av Havforskningsinstituttet, FHF - Fiskeri-og havbruksnæringens forskningsfond og Marine Harvest. Nedstrøms analysene er finansiert av Institutt for Marin Forskning og Sea Louse Research Centre.

keyboard_arrow_up