Bare lekkert? Da må fisken behandles riktig i alle ledd
Hvordan unngår man at noe går galt med høykvalitets sjømat på veien fra fangst til forbrukere? Nå finnes et opplæringsprogram i forbedret kvalitetsbehandling for alle ledd i verdikjeden. Det skal gi økt verdiskapning, trygg mat, økt salg og fornøyde sjømatspisere.
Linken er dessverre fjernetHva menes med kvalitet?Linken er dessverre fjernet Det er mange ledd fra fangst til forbruker. Hvis bare ett ledd slurver, kan et produkt som i utgangspunktet var førsteklasses, bli ødelagt. Kravene til kvalitet defineres både hos myndighetene, næringen og forbrukerne. Et kvalitetsprodukt kan sies å være et produkt som tilfredsstiller forbrukers behov, ønsker, krav og forventninger. For fiskerinæringen innebærer kvalitet at den må kunne levere riktig vare til rett tid og pris. I mange markeder handler det også om etisk kvalitet. Sporbarhet er en viktig forutsetning. Forbrukerne ønsker gjerne informasjon om hvor fisken kommer fra og hvordan den er behandlet. Denne informasjonen finnes, men følger ikke alltid sjømaten helt frem til forbrukerne. Næringen har på sin side krav til inntjening. Bedre behandling av hver enkelt fisk gir økt inntjening, da kvalitet og pris henger nøye sammen. Kvalitetsforringelse innebærer at næringen går glipp av store verdier. Linken er dessverre fjernetSamordnet opplæringsprogram for bedre kvalitetLinken er dessverre fjernet Flere forskningsprosjekter innen råstoff og kvalitet har blitt gjennomført med støtte fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Det nye opplæringsprogrammet har særlig tatt utgangspunkt i resultatene fra hovedprosjektet "Kvalitet på sjømat i hele verdikjeden", utført av Norsk Sjømatsenter på oppdrag fra Norges Fiskarlag og FHF. Tidligere har deler av bransjen vært aktive innen fagopplæring, men dette har vært begrenset til egen bransje. Da sjømat ikke er én type råstoff, men forskjellige typer som krever ulik behandling, må et bredt spekter av aktører involveres for å oppnå kvalitet. Dette er første gang det har vært satset på et opplæringsprogram og materiell som har hele verdikjeden som målgruppe. Materiellet er tenkt brukt som utgangspunkt for diskusjon og gruppearbeid omkring temaet kvalitet, men kan også brukes som del av forelesning eller selvstudium. Det har allerede vært testet ut med hell på to bredt sammensatte pilotgrupper. Den ene gruppen brukte materiellet som fagopplæring i fiskeindustrifaget. Den andre benytter film og teorihefte til et kompetanseprogram for å bedre kvaliteten på sjømat på restauranter og hoteller. Linken er dessverre fjernetKurspakke med filmLinken er dessverre fjernet Kurspakken består av DVD-en "På SPORET av FISK" og tilhørende teksthefte som dekker områdene fiske, oppdrett, mottak og produksjon, transport, grossist, detaljist og forbruker. Filmen er dokumentarisk og tar utgangspunkt i faktiske arbeidsoppgaver og utfordringer når det gjelder kvalitet på de enkelte bedrifter. Fagarbeidere demonstrerer og forteller hva som er det viktigste de kan gjøre på sin arbeidsplass for at produktet skal bli best mulig. I arbeidet med filmen har det vært et nært samarbeid mellom næringen og de fremste forskerne på sjømatkvalitet. Det har vært viktig å få frem at det er god mat det dreier seg om, enten man er fisker, fiskehandler eller sjømatspiser. For mer informasjon, » se Linken er dessverre fjernetprosjektbeskrivelse og -oppsummeringLinken er dessverre fjernet » kontakt Linken er dessverre fjernetNorsk sjømatsenterLinken er dessverre fjernet eller Linken er dessverre fjernetNorges FiskarlagLinken er dessverre fjernet