Til innholdet

Automatisk kvalitetskontroll av tørrfisk - et steg på veien

Automatisk kvalitetskontroll av tørrfisk vil kunne øke verdiskapingen, bedre HMS i produksjonen og oppdage skjulte kvalitetsfeil. Et FoU-prosjekt har bragt oss ett skritt nærmere.

Foto: Stein-Kato Lindberg, Nofima
Tørrfisk Kvalitetsmåling II
Tekst modul

Tørrfisknæringen er ikke bare den mest tradisjonsrike delen av norsk sjømatproduksjon, med tørrfisk som eksporteres til en rekke land og ikke minst har en sterk posisjon hos forbrukere i Italia og andre tørrfiskmarkeder.

Tørrfiskproduksjonen er også en særdeles viktig avtaker av norske hvitfiskfangster, og derved viktig for bærekraften i hele den norske hvitfisknæringen. 
Det eksporteres rundt 3-4000 tonn hel tørrfisk med en verdi på opp mot en milliard kroner i året, men særdeles viktig er at tørrfisknæringen er en stabil avtaker av fangstene fra den norske flåten gjennom året.

Det gjør at tørrfisknæringens konkurransekraft og verdiskaping er av betydning for hele sektoren.

Som for alle produkter er kvalitet viktig for pris og derved for lønnsomhet og verdiskaping i sektoren.
Kvalitetskontroll, eller "vraking", av tørrfisk er en svært tradisjonsrik aktivitet, den skjer for hånd og "med det blotte øyet", en vanskelig kunnskap som nedarves fra person til person. 
Så tradisjonsrik som denne kontrollen er, kan den og ha forbedringspunkter. Det er tungt fysisk arbeid som påvirker HMS, det er tidkrevende og dyrt, og det kan være skjulte kvalitetsfeil som man ikke ser med det blotte øyet.

Det skjer en omfattende utvikling innen automatisering i hele den norske sjømatnæringen som bidrar til å bedre både kvalitet, lønnsomhet og HMS. Det kan og være muligheten innen kvalitetsskontroll og sortering av tørrfisk, og derfor initierte FHF et prosjekt som nettopp skulle se på muligheten for å utvikle teknologi for automatisk kvalitetskontroll og sortering av tørrfisk.
Prosjektet har dokumentert at det vil være mulig å utvikle teknologi som kan håndtere kvalitetskontroll og sortering automatisk med tilfredsstillende resultater. Teknologien evnet å identifisere kvalitetsfeil ved frostskader, blod i muskelen og mucoso. 
 

Man er fortsatt ikke helt i mål, det vil være ytterligere utviklingsarbeid før vi vil se teknologien tatt i bruk i næringen, men et viktig steg er tatt, på veien mot økt verdiskaping i norsk tørrfisknæring.

Video om kvalitetskontroll av tørfisk og prosjektet finner du her.

 

keyboard_arrow_up