Se her: https://www.ensembl.org/Labrus_bergylta/Info/Index
- Kartleggingen av dette genomet og forståelsen av de ulike genenes funksjon er viktig for å kunne finne frem til optimal fôrsammensetning for å sikre god helse og velferd for berggylt i havbruksnæringen. Kunnskapen vil sikkert også få stor betydning for utvikling av vaksiner mot mulige sykdommer. Men det er også et godt eksempel på at næringsrelevant forskning bidrar med grunnleggende biologisk kunnskap, sier fagsjef for havbruk og miljø i FHF Kjell Maroni.
Bakgrunnen for studiet er at det i det FHF-finansierte prosjektet LeppeProd, som ble avsluttet i 2014, ble dokumentert at berggylt er en krevende art når det gjelder ernæring, særlig i de tidlige stadiene. Dette skyldes blant annet at fisken faktisk ikke har magesekk, og har en ganske spesiell tarm. For å øke kunnskapen om dette ønsket forskerne ved Havforskningsinstituttet, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen å gå dypere, og FHF bidro med finansiering av en kartlegging av hele genomet til berggylten. Selve genomet ble gjort åpent tilgjengelig i 2016, og er det første som er sekvensert i familien labridae, en familie med mer enn 600 arter.
Ut av dette studiet har det også blitt funnet flere gener som regulerer appetitt som ikke tidligere har blitt beskrevet i fisk. Se nyhetssak fra mars i år: /nyheter/2018/mars/1203/berggylt-ingen-mage-ingen-appetitt/