Til innholdet

Mindre blodspor i fiskefileten ved levendelagring

Når fangsten er stor, og utfordringen er å få bløgga fisken fort nok, har resultater fra FHF prosjektet "Bedøvelse og bløgging av fisk ombord i fartøy" vist at levendelagring av fisken i tanker ombord gir gode resultater på kvaliteten på fisken.

04___kopi

Fangstskaderegistreringer gjennomført av Nofima over flere år viser at en stor andel levert fisk, opp mot 50 % på noen redskap, har blodrelaterte kvalitetsavvik. Disse kvalitetsavvikene settes ofte i forbindelse med store fangster og dårlig vær. Grunnen til at store fangster er utfordrende er at fisken får stor belastning i redskapet, og det er utfordrende å håndtere/bløgge store mengder fisk etter at fisken er tatt ombord i båten. Typisk vil den første fisken som bløgges være godt blodtømt, mens fisken som bløgges etter opptil flere timer inneholder mye blod i filéten.

 

I dette prosjektet ønsket forskerne å se på om det kunne finnes et balansepunkt mellom effektivitet (store fangster/hal) og god kvalitet (hvit muskel og god blodtømming). En løsning har vist seg å være å oppbevare fisken levende i tanker ombord i båten til fiskerne har tid til å bløgge fisken. 

 

Se film fra Nofima som viser og forklarer dette.

Mer om prosjektet kan leses på FHFs hjemmesider

 

 

keyboard_arrow_up