Til innholdet

Betydelig reduksjon av klimagassutslipp fra norsk fiskeflåte

Klimagassutslippene fra fiskeflåten i Norge er redusert med 42 prosent siden toppen i 2004. En viktig årsak til nedgangen er at fiskeflåten har byttet ut kjølemedier med svært kraftig klimaeffekt med gasser som ikke påvirker klima.

roar2

Det fremkommer av rapporten «Klimaveikart for norsk fiskeflåte» av  Stakeholder AS, som har utspring i et FHF-prosjekt med samme navn.    

Her finner du hele rapporten. 

Imøtegår EU-krav
EU har stilt krav til Norge om reduksjoner i klimagassutslipp for ikke-kvotepliktig sektor fra 2005 til 2030, foreløpig på 40 prosent. Rapporten har sett på hvordan fiskeflåten vil kunne bidra til disse kravene. Vurderingen er at fiskeflåten vil kunne redusere sine samlede utslipp med mellom 36 prosent og 59 prosent, avhengig av hvilket utgangspunkt som velges.

- Rapporten gir en god oversikt over mulige tiltak og vil kunne bidra til løfte oppmerksomheten omkring reduksjon av utslipp for hele fiskeflåten, sier fagsjef Roar Pedersen i FHF.

Realistiske forbedringspotensialer
I rapporten fremgår det også vurderinger av ulike energisparende tiltak med utgangspunkt i en tråler. Med utgangspunkt i disse, blir det vurderert som realistisk å kunne forbedre energieffektiviteten med 20 til 35 prosent sammenlignet med dagens nyere fartøy, hvis alle tiltakene gjennomføres. Basert på dette er det lagt til grunn en årlig energiforbedring på én prosent i prosjektets framskrivning frem til 2030.

- Havfiskeflåten kan på ulike måter redusere utslippene, men vil fortsatt være avhengig av diesel i mange år fremover. Sjarkflåten som er inne hver dag kan kombinere bruk av batterier og hydrogen for å oppnå nullutslipp, påpeker Pedersen.

keyboard_arrow_up