Til innholdet

Lusekontroll langs kysten 2017 - kreativ bruk av leppefisk

Gode diskusjoner, situasjonsbeskrivelser og erfaringsutveksling. Har vi opplevd et paradigmeskifte i lusekontrollen? Møterekken «Langs kysten 2017» er nå gjennomført og i alt 9 steder fra Stord til Alta har vært besøkt med totalt 270 deltakere. Hensikten med møterekken har vært å ta utgangspunkt i dagens lakselussituasjon og gjennom diskusjon få frem hva som fungerer og hva som oppleves som utfordrende. Mye har kommet frem i disse møtene og det er også påpekt kunnskapsbehov som kan være viktig for videre utvikling av en god kontrollstrategi mot lakselus.

per_gunnar_kvenseth_sm_la

Det har de siste årene skjedd et stort skifte i hvilke behandlingsmetoder som brukes mot lus. Bruken av legemidler har blitt betydelig redusert og ikke-medikamentelle metoder (IMM) har tatt over. I 2017 har man i noen områder sett lavere lusetall og mindre håndtering av fisken sammenlignet med foregående år. Dette blir forklart med bedre forebyggende tiltak, tidlig igangsetting av behandling og forbedret sonestruktur.

 

Video: Kreativ bruk av leppefisk hos Smøla settefisk og klekkeri

 

Her kan du finne presentasjonene som ble holdt (noen justeringer ble gjort fra møte til møte): 

Medikamentfri lusekontroll: Nofima
Reduksjon av luseutvikling ved bedre bruk av eksisterende muligheter: Norsk Regnesental

 

Fiskens velferd, både for laks og rensefisk er i fokus hos næringen. Men det pekes på behov for videre utvikling og standardisering av velferdsindikatorer for å godt kunne måle og videre vurdere fiskens velferd, spesielt aktuelt nå ved bruk av termisk og mekanisk avlusning. Det har langs kysten blitt bygd opp en stor kapasitet for denne typen avlusning, så problemstillinger knyttet til disse bør løses. En annen problemstilling som har blitt fremhevet under møtene er om ensidig bruk av enkelte metoder mot lakselus kan føre til resistensutvikling. 

 

Fokus på forebyggende tiltak, redusert og vekselvis bruk av mekaniske og termiske metoder pekes på som videre vei for å holde lave lusenivå og for å redusere risiko for resistensutvikling og ivareta fiskens velferd.

 

Informasjon fra møterekken «Langs kysten 2017» vil bli oppsummert i en rapport.

keyboard_arrow_up