Til innholdet

Nye verktøy for kontroll av ILAV-HPR0 i settefiskanlegg

Veterinærinstituttet har videreutviklet metoder for å påvise ILA-virus med miljøprøver. Forskningen viser at både vann- og svaberprøver fra kar og fisk er effektive for ILA-overvåkning i settefiskanlegg, og reduserer ressursbruk sammenlignet med tradisjonelle fiskeprøver. Dette kan bli et nytt verktøy for kontroll av ILAV-HPR0.

Foto: Bård Gudim
Settefisk FHF MG 7737 Foto Bård Gudim Web

Forskning viser at ILA-virus kan etablere seg i settefiskanlegg, og at det kreves omfattende tiltak for å fjerne viruset.

Tekst modul

Forskningen er finansiert av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering). Resultatene fra forskningsprosjektet gir havbruksnæringen nye og forbedrede metoder for å håndtere ILA (infeksiøs lakseanemi). Prosjektet, kalt ILA-SAFE (901674), har fokusert på å øke kunnskapen om overgangen fra ikke-sykdomsfremkallende til sykdomsfremkallende varianter av ILA-viruset, og å utvikle bedre biosikkerhetstiltak.   

Smittsom sykdom

ILA er en alvorlig og smittsom sykdom som kan ramme oppdrettslaks.  De siste årene har det vært økt oppmerksomhet rundt påvisning av ulike varianter av ILA-viruset i settefiskanlegg, noe som har aktualisert behovet for bedre overvåkings- og kontrollstrategier.   

Her er noen viktige funn fra ILA-SAFE-prosjektet:

Effektiv miljøovervåking: Prosjektet har validert at vann- og svaberprøver er like effektive som tradisjonelle fiskeprøver for å påvise ILA-virus i settefiskanlegg.  Dette kan gi en mer kostnadseffektiv og ressursbesparende metode for overvåking.   

Utfordringer med sanering: Forskningen viser at ILA-virus kan etablere seg i settefiskanlegg, og at det kreves omfattende tiltak for å fjerne viruset.  Dette understreker betydningen av å forebygge introduksjon av viruset.   

Ny smittemodell: ILA-SAFE har utviklet en ny smittemodell for ILAV-HPR0, som vil være et viktig verktøy for videre forskning på denne varianten av ILA-viruset og avklare betydningen ILAV-HPR0 har for utviklingen av ILA.   

Genetisk karakterisering: Prosjektet har gjennomført genetiske analyser av ILA-virus fra ulike settefiskanlegg, som gir økt kunnskap om virusets genetiske variasjon og utvikling.   

ILA-SAFE-prosjektet gir også konkrete anbefalinger for biosikkerhetstiltak i settefiskanlegg.  Dette inkluderer fokus på vannbehandling, rengjøringsrutiner og smitteforebygging.   

Vil du lese mer om prosjektet. Hele rapporten finner du her.

keyboard_arrow_up