Til innholdet

Prosjektnummer

901091

Prosjektinformasjon

Prosjektnummer: 901091
Status: Avsluttet
Startdato: 15.03.2015
Sluttdato: 13.10.2016

Optimalisering av miljøbetingelsene under levendelagring av snøkrabbe – for å sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd

Sammendrag av resultater fra prosjektets faglige rapportering
Resultat av forskning ved Nofima har vist at voksen snøkrabbe i kommersiell størrelse kan lagres levende i minst 2 måneder ved temperatur fra 1 til 5 ºC. Forklaringen på at snøkrabbe klarer seg så lenge uten mat er et svært lave stoffskifte som gir et lavt energibehov, i tillegg til at de har stort energilager rundt innvollene. For å unngå vekttap på dyrene under levendelagring er det likevel nødvendig med fôring. Vekttapet ved 30 dagers levendelagring uten fôr er likevel beskjedent.

Forsøkene viste at snøkrabbe som får velge vanntemperatur fritt, velger temperaturer på under 2 °C. Det tilrådes derfor å kjøle ned vannet til snøkrabbene om sommeren og høsten når temperaturene kommer over 5 °C. For å sikre god dyrevelferd anbefales det ikke å levendelagre snøkrabbe ved temperaturer over 6 °C i mer enn en uke.

Forsøk utført av Nofima viste at voksen snøkrabbe i kommersiell størrelse er egnet for levendelagring ved bruk av dagens kar-teknologi utviklet for kongekrabbe, gitt at dyrene holdes på relativt lav tetthet (25 kg per kubikkmeter). Dette gjelder selv ved temperaturer som er i øvre toleranseområde for voksen snøkrabbe (5 ºC). Evne til å slippe gangbein som følge av klyping eller skade ser ut til å være en velutviklet overlevelsesstrategi hos snøkrabbe. For å hindre dette må dyrene håndteres skånsomt og helst ikke løftes etter gangbein.

Publisering og formidling
Nofima har gitt ut en veileder til bruk ved handtering av snøkrabbe for å sikre best mulig dyrevelferd. Her gis konkrete råd om temperatur i vann, hvordan sikre god vannkvalitet, anbefalt dyretetthet og hvor lenge en kan lagre krabbe. 

Internasjonale tidsskrifter med fagfellevurdering
– Sten Ivar Siikavuopio , Ragnhild Dragøy Whitaker, Bjørn Steinar Sæther, Philip James, Bjørn Ronald Olsen, Tina Thesslund, Annette Hustad, and Atle Mortensen, ‘First observations of temperature tolerances of adult male snow crab (Chionoecetes opilio) from the Barents Sea population and the effects on the fisheries strategy’, Marine Biology Research, (in print). For bestilling, se Tailor & Francis Online sin portal. Et sammendrag av artikkelen er åpent tilgjengelig på samme adresse.

Resultatene fra denne undersøkelsen gir klare føringer på miljøkrav ved lagring av levende snøkrabbe. Temperatur, tetthet, vannkvalitet og robusthet er avgjørende faktorer for å lykkes med salg av levende krabber. Disse resultatene vil danne grunnlag for videre utvikling av næringen.
Det finnes i dag svært liten erfaring og dokumentert kunnskap på levendelagring av snøkrabbe. Det skaper utfordringer for fiskere som skal transportere krabbene og for produsentene som ønsker å levendelagre snøkrabber. For å minimere skadelige effekter av transport og levendelagring hos produsent er det derfor viktig å redusere faktorer som stresser dyrene og som i neste omgang kan gi dårlig dyrevelferd og tap av dyr under transport til markedet. Ny kunnskap på dette området vil sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd under levendelagring av snøkrabbe. 

En viktig leveranse fra prosjektet vil være en veileder som kan brukes av den nye snøkrabbenæringen og myndigheter for å sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd under fangst transport og levendelagring.
Å fremskaffe ny kunnskap om snøkrabbens biologiske krav som kan brukes av den nye snøkrabbenæringen for å sikre høy overlevelse, kvalitet og best mulig dyrevelferd under levendelagring.
Prosjektet vil gi økt kompetanse hos bedrifter som jobber med levendelagring og salg av levende snøkrabbe. Det vil bidra til økt verdiskapning på land, hvor man kan ta ut en høyere pris for levendesalg av krabbe sammenliknet med et frossent bearbeidet produkt. Man vil bli mindre sårbar for internasjonal konkurranse ved levendelagring og levende salg, sammenliknet med frossent produkt, hvor andre internasjonale aktører er markedsdominerende.
Aktiviteter og tidsplan
Forsøkene er planlagt gjennomført hos Cape Fish Group AS sine anlegg så langt det er mulig. At forsøkene gjennomføres hos en krabbeprodusent sikrer at kompetansen på levendelagringen overføres direkte til snøkrabbenæringen.
 
Det er lagt opp til følgende forsøk:
Forsøk 1 som vil kunne gi svar på hvilken temperatur snøkrabbene trives under. 
Forsøk 2 som vil undersøke hvilke individtetthet man bør bruke undere levendelagring av krabbe. 
Forsøk 3 vil ha fokus på tiltak for å forbedre velferden til krabbe ved mottak fra fisker og i perioden før krabben sendes levende til markedet eller slaktes. 

Optimal temperatur for levendelagring av snøkrabbe
Bakgrunn

Snøkrabbe er en mer ekstrem kaldtvannsart en kongekrabbe. Den sliter når temperaturen kommer over 5 °C, mens kongekrabbe kan tåle minst 5 ºC mer. Undersøkelser gjennomført i Newfoundland viser en temperatur preferanse på mellom 0 og 3 °C. Videre viser undersøkelsene fra Newfoundland at voksen og kjønnsmoden hankrabbe foretrekker den laveste temperaturen (under 2 °C), sammenliknet med juvenil snøkrabbe. Erfaringer fra kommersielt snøkrabbefiske er også at dødeligheten under transport er høyere hos krabbe fanget sommer og høst sammenliknet med vinterfanget krabbe. Økt dødelighet betyr tapte penger for både for fisker og produsent, samt redusert dyrevelferd. Nedkjøling av store mengder vann er samtidig dyrt, så det er derfor viktig å finne en temperatur som kan forsvares både økonomisk og biologisk.

Forsøksbeskrivelse
Det vil bli satt opp et temperaturforsøk ved Havbruksstasjonen i Tromsø. I dette forsøket vil betydning av temperatur på overlevelse, krabbevelferd og kvalitet undersøkes ved å holde tre replikate grupper av krabbe på tre forskjellige temperaturer (3, 6 og 9 °C). Disse temperaturene dekker det temperaturområdet som snøkrabbe lever under i naturen, samt temperaturer som krabben kan oppleve ved levendetransport og levendelagring ved Finnmarkskysten. Forsøkene kjøres ved fult sjøvann 34 ‰  og ved oksygen nivå på over 90 % metning i avløpsvannet, for å unngå negativ effekt av lavt oksygen- og salinitetsnivå i forsøket. Før forsøksstart vil samtlige krabber bli veid og individmerket for å kunne følge dyrene individuelt gjennom forsøket. Dette gjøres for å dokumentere mulig negativ sosial atferd knytte til temperatur. Etter 60 dager avsluttes forsøket ved at samtlige krabber evalueres for ytre skader og et utvalg av krabbene avlives for måling av kjøttinnhold i gangbein (kvalitet). Som velferdsindikator vil laktatmålinger bli gjennomført ved tre ulike tidspunkt i forsøksperioden (dag 0, 30 og 60) på et utvalg av krabbene. Dødelighet i forsøksperioden vil bli registrert daglig. 

Hypotesen er at temperatur under 5 °C benyttet i dette forsøket ikke har negativ betydning for overlevelse, skadefrekvens eller krabbens velferd. Ved et slikt utfall kan rent økonomiske hensyn legges til grunn for valg av produksjonstemperatur. Andre utfall vil bety at minimums- eller maksimumsgrenser for temperatur bør innføres i produksjonen for å sikre dyrenes velferd og produktets kvalitet.

Forsøk 2. Optimal individtetthet
Bakgrunn
Krepsdyr er generelt kjent for å være aggressive og til dels kannibaler, og de lever ofte store deler av livet alene. Det finnes svært få atferdsforsøk på snøkrabbe. De få forsøkene som er gjort viser at snøkrabbe kan være territoriell, aggressiv og vise kannibalistisk atferd. Spesielt ser dette fenomenet til å øke når ulike størrelsesgrupper av dyr holde samlet i samme kar. Det finnes ingen kjente studier av optimal individtetthet hos voksen kommersiell størrelse av snøkrabbe. Blir tettheten for høy vil man anta at det vil oppstå negativ atferd i ulikeformer, som for eksempel klypping, som i verstefall vil gi økt dødelighet. Systematiske studier på optimal individtetthet hos snøkrabbe er ikke blitt gjennomført.

Forsøksbeskrivelse
For kongekrabbe er det i dag vanlig med individtettheter på ca. 150 kg kongekrabbe per m-3 under levende mellomlagring. Man vil ta utgangspunkt i tilsvarende tettheter i forsøkene med snøkrabbe. Betydning av tetthet på overlevelse, krabbevelferd og kvalitet undersøkes ved å teste tre duplikate grupper av krabbe med ulik tetthet; en lav (50 kg per kubikkmeter), en middels (100 kg per kubikkmeter) og en høyere (150 kg per kubikkmetter). Forsøkene kjøres ved naturlig temperatur og sjøvann 34 ‰ og ved oksygen nivå på over 90 % metning i avløpsvannet, for å unngå negativ effekt av lavt oksygen- og salinitetsnivå i forsøket. Før forsøksstart vil samtlige krabber bli veid og individmerket for å kunne følges individuelt gjennom forsøket. Dette gjøres for å dokumentere mulige negativ sosial atferd som kan være et resultat av for høy eller for lav individtetthet. Etter 60 dager avsluttes forsøket ved at samtlige krabber evalueres for ytre skader og et utvalg av krabbene avlives for måling av kjøttinnhold i gangbein (kvalitet). Som velferdsindikator vil laktatmålinger bli gjennomført ved tre ulike tidspunkt i forsøksperioden (dag 0, 30 og 60) på et utvalg av krabbene. Dødelighet i forsøksperioden vil bli registrert daglig.

Hypotesen er at den høyeste tettheten benyttet i dette forsøket ikke har negativ betydning for skadefrekvens eller krabbens velferd. Ved et slikt utfall kan rent økonomiske hensyn legges til grunn for valg av produksjonstetthet. Andre utfall vil bety at minimums- eller maksimumsgrenser for tetthet bør innføres i produksjonen for å sikre dyrenes velferd og produktets kvalitet.

Forsøk 3. Visuelle evalueringer av snøkrabbe og velferdsscore
Bakgrunn
Hos de store internasjonale aktørene på levendetransport av for eksempel amerikansk hummer, rock lobster og spiny lobster er det utviklet et skjema for visuell evaluering av dyr før forsendelse til marked. Dette er gjort for å luke ut svake individ som med stor sannsynlighet ikke vil klare levendetransporten. Kriteriene som brukes går på halestyrke, leggstyrke, antennestyrke, skader, klypestyrke, tykkelse på skall og dyrenes evne til å rette seg opp etter at de er snudd opp ned. På bakgrunn av disse kriteriene gis det score fra 1 til 3, hvor score 1 betyr eksporter og score 3 betyr ikke eksport. Nofima har laget et score-skjema for kongekrabbe, som en ønsker å teste ut på nyfanget snøkrabbe som leveres til Capfish AS.

Forsøksbeskrivelse  
Man ønsker i denne delen av prosjektet å teste ut om det er mulig å bruke allerede eksisterende score-kriterier for kongekrabbe til å luke ut svake individ som ikke bør eksporteres. En kommersiell fangst av snøkrabbe vil bli vurdert ut i fra det eksisterende score- skjema for kongekrabbe og fordelt på 3 ulike kar etter velferds-score. Dyrene vil bli fulgt over en periode på 30. Dødelighet vil bli registrer i perioden. Som velferdsindikator vil laktatmålinger bli gjennomført ved tre ulike tidspunkt i forsøksperioden (dag 0, 15 og 30) på et utvalg av krabbene i samtlige grupper.
I tillegg til Nofimas rapportserie vil det bli laget en kortfattet veileder på norsk for produsent og kjøper med informasjon om best praksis for levendefangst og mellomlagring av kongekrabbe.
keyboard_arrow_up