Til innholdet

Ny teknologi tar arbeidsplassene hjem

Siden 1970-tallet er antall norske filetfabrikker redusert fra over 100 til ti. Nå - midt i beste skreisesongen testes ny teknologi ut på Melbu. Blir dette vellykket kan arbeidsplassene bli tatt hjem igjen.

silje2
Røntgen, 3D-kamera og vannjet kombinert med det siste innen robotteknologi gjør at videreforedlingen av fisk kan være konkurransedyktig i Norge kontra lavkostland i Øst-Europa og Kina. Nofima og Sintef forsker sammen i prosjektet på Melbu i Vesterålen som er finansiert av FHF. Formålet er å finne ut om robotteknologien er god nok til å hente filetproduksjonen hjem igjen. Les mer om prosjektet her, samt se FHFs Facebook side for video.                           
Dette prosjektet er et ledd i FHFs storsatsing på automatisering av hvitfisk. Den vil være et viktig bidrag til å oppnå lønnsomhet i produksjon og bidra til at filetering i Norge kan være konkurransedyktig. Satsingen skal ha verdi for produksjon både på land og om bord. I fjor høst utlyste vi midler for 12 millioner til ulike områder; automatisk singulering og ensretting av rund fisk og filet, automatisk kvalitetskontroll av rund fisk og filet og automatisk pakking av filet ombord.                                                                                                                                  
I løpet av våren vil det bli gitt tilsagn til flere store prosjekter som blant annet tar for seg automatisk pakking av filet om bord på båt og kvalitetsmåling på rund hvitfisk. FHF vil legge ut informasjon omkring disse prosjektene på våre hjemmesider når det formelle er på plass. 
keyboard_arrow_up