Til innholdet

Ny kunnskap om yersiniose

Yersiniose-utbrudd som gir dødelighet hos stor laks i sjø er et økende problem i norsk havbruksnæring.

yersinia
Mens det tidligere var utfordringer med utbrudd rett etter utsett av smolt, har de siste to årene vært preget av økende tilfeller av sykdom på voksen laks i løpet av andre produksjonsår i sjø. I et FHF finansiert forsøk utført av Veterinærinstituttet i samarbeid med Patogen har man undersøkt bakterien som forårsaker yersiniose i settefiskfasen med den hensikt å etablere en molekylær påvisningsmetode, lære mer om popluasjonsstrukturen og bakteriens evne til å danne biofilm.                                                                                                                     
«Vi har fått mye ny kunnskap om Yersinia ruckeri gjennom dette avsluttede prosjektet» sier Sven Martin Jørgensen, fagsjef fiskehelse i FHF. «Man har fått utviklet spesifikke qPCR analyser for påvisning av ulike stammer av bakterien. Analysene som er gjennomført viser at bakterien er mer utbredt i norsk akvakultur enn tidligere antatt. Det ser også ut til at serotype O1 består av flere adskilte grupper og at de fleste gruppene representerer antatt lav- eller ikke-virulente typer. Den varianten av serotype O1 som ser ut til å være forbundet med sykdom hos laks ser ut til å være en tettbeslektet gruppe. Man har lyktes å skille virulente og mindre virulente stammer fra hverandre gjennom genotyping, så det er håp om at man kan på sikt få utviklet spesifikke qPCR analyser som skiller stammene. Man har også sett at bakterien danner biofilm både under laboratorie- og feltforhold og at den ikke er spesielt motstandsdyktig mot desinfeksjonsmidler under lab forhold.»                                                                                    
Selv om prosjektet har gitt ny og verdifull kunnskap er det fortsatt kunnskapshull som må fylles. Det er behov for å utvikle qPCR analyser/assay som skiller avirulente og virulente stammer av serotype O1. Erfaringer har også antydet behov for økt sensitivitet av slike assay for påvisning av lavprevalente subkliniske infeksjoner. I lys av de økende sykdomsutfordringene i sjø er det behov for utredning av mulige smitteveier innad og mellom settefisk- og sjøanlegg, både i og utenfor laksen, som et grunnlag for å identifisere risikofaktorer for sykdomsutbrudd. Videre er det antydet behov for en standardisert smittemodell i sjøvann, for uttesting av ulike problemstillinger knyttet til bakteriens egenskaper og profylaktiske tiltak. Basert på disse kunnskapshullene har FHF nylig konkurranseutsatt nye prosjektforslag på yersiniose. Det vil settes i gang nye aktiviteter i løpet av våren 2018.                                                                                                                
Les sluttrapport og mer om det avsluttede prosjektet her.                                                                                                                                                                                                
keyboard_arrow_up