Til innholdet

VIDEO: Produksjonskostnadene i havbruksnæringen opp 96 prosent

Produksjonskostnadene i norsk havbruksnæring har steget med 96 prosent siden 2005. Bekjempelse av lakselus og økte fôrkostnader ses på som to viktige årsaker til kostnadsøkningen.

sveinmagnarnylund

Det fremkommer i en ny rapport av Nofima. I Norge har lusa hatt større effekt som kostnadsdriver enn i konkurrerende land. Havbruksnæringen har derfor brukt betydelige ressurser og midler for å bekjempe problematikken.

 

Kleiva Fiskefarm har tatt i bruk en rekke metoder for å bekjempe lakselus. Se video-innslag fra Ibestad-bedriften her (ekstern lenke (Nofima).

Dobling av laksepris
Samtidig har fôrkostnader doblet seg siden 2005, fra ni til 18 kroner per kilo. Kostnadene for ett kilo laks var i fjor over 36 kroner kiloet, mot 18 kroner i 2005.

- Hovedgrunnen til kostnadsøkningen er økte fôrkostnader og de enorme utgiftene til bekjempelse av lakselus, sier forsker Audun Iversen i Nofima. Iversen var utførende prosjektleder i prosjektet som hadde som mål å kartlegge kostnadsutviklingen for havbruk i Norge og konkurrerende land. 

Her finner du rapporten i sin helhet.

Betydelig interesse for luseproblematikken
- Eskalerende kostnadsutvikling i havbruksnæringen i Norge har vært gjenstand for betydelig interesse og oppmerksomhet de siste par årene. Tematikken ble av FHF og næringen vurdert som særdeles nyttig å analysere nærmere. Derfor har FHF gjennomført en studie av kostnadsutviklingen i Norge og i konkurrentland, sier FoU-fagsjef Berit A. Hanssen i FHF.

Videre bekrefter Hanssen at lusekostnadene utgjør en av hovedårsakene til kostnadsutviklingen.

 

Her finner du utfyllende informasjon om forskningsprosjektet.

keyboard_arrow_up