Til innholdet

Hvordan vurdere og dokumentere velferd for laks?

Velferd for laksen er helt sentralt for havbruksnæringen. FHF har nå utarbeidet en omfattende kunnskapsstatus og konkrete forslag til hvordan velferd for laks i oppdrett kan vurderes og dokumenteres.

capture

Eksisterende kunnskap om fiskevelferd er vurdert og satt i sammenheng med mulig utnyttelse som Operative VelferdsIndikatorer (OVI'er). Disse skal kunne benyttes ute i næringen, Laboratoriebaserte VelferdsIndikatorer (LABVI'er) hvor prøver må sendes til et laboratorium, og velferdsindikatorer som foreløpig bare er egnet som rene forskningsverktøy.


Rapporten er delt inn i tre deler:

  • Kunnskapsstatus og teoretisk bakgrunn
  • Bruk av operative velferdsindikatorer for ulike oppdretts- og produksjonssystem
  • Bruk av operative velferdsindikatorer i forbindelse med ulike håndteringsprosedyrer 

Med andre ord er rapporten omfattende, og de tre delene vil bli brukt som referansedokumenter når det gjelder fiskevelferd for laks. De vil også publiseres i engelsk utgave etter hvert. 

 

- Arbeidet som er utført er en milepæl, og har resultert i en verktøyboks med velferdsindikatorer som enkelt kan tas i bruk og vil bidra til at oppdretterne kan dokumentere fiskevelferd bedre enn hittil. Samtidig er det viktig å peke på at rapportene ikke angir direkte hva som anses som akseptabelt eller ikke, det er det opp til andre å vurdere, sier fagsjef Kjell Maroni som har fulgt opp arbeidet for FHF.

 

Rapportene som er lagt ut nå vil følges opp med tilsvarende for regnbueørret, som vil komme i løpet av høsten 2017.

 

For å komme direkte til rapportene se her:
Kunnskapssammenstilling om fiskevelferd for laks og regnbueørret i oppdrett (FISHWELL)

 

 

keyboard_arrow_up