Til innholdet

Seleksjon av uønsket bifangst i tråling etter vassild

I det norske fiskeriet etter vassild er fartøykvotene små, ca. 500 tonn per år. En del bifangstarter er vanskelig å se på ekkoloddet og kombinert med lange tauinger kan det skape risiko for uønsket bifangstinnblanding. Et nylig avsluttet FHF prosjekt har sett på muligheten for å redusere bifangstmengden i vassild fiskeriet, med spesiell fokus på hyse.

capture

En lønnsom avvikling av fisket forutsetter at kvantumet tas på kortest mulig tid. Samtidig som et mer selektivt fiske etter vassild kan hindre stenging av felt, medvirke til økt tilgang til ellers stengte fiskefelter, mindre sorteringsarbeid ombord og et mer ressursvennlig fiskeri. Prosjektet som er gjennomført i samarbeid med næringen og hvor SINTEF var prosjektleder, viste at panelet med firkantmasker er effektivt for å selektere ut både hyse og kolmule. Vassild søkte også i stor grad opp og ut av kvadratmaskene. Vassilda søker ikke nødvendigvis nedover slik man i utgangspunktet antok, men den søker aktivt ut av de større firkantmaskene. Tapet av vassild som målart ble for stort til at dette panelet alene vil kunne være en aktuell løsning for å redusere bifangsten i vassild-trål.
Prosjektet har gitt ny kunnskap om hvordan de ulike artene oppfører seg, dette har stor verdi for et videre FoU arbeid for å finne redskapstekniske løsninger for artsseleksjon sier Rita N Maråk, fagsjef i FHF.

 

For mer informasjon om prosjektet og forsøkene se her:
Seleksjon av uønsket bifangst i tråling etter vassild


keyboard_arrow_up