Til innholdet

Potensial for gjenvinning av teiner - oppstart av FHF prosjekt

Teinefiske etter skalldyr har økt i omfang de siste årene, da spesielt innen fritidsfiske og fiske etter snø- og kongekrabbe. Men det eksisterer ingen etablerte returordninger for teiner, heller ikke ordninger som legger til rette for restaurering og gjenbruk av teiner som kan ha gjenbruksverdi.

capture

FHF har på bakgrunn av dette startet et forprosjekt der det legges til rette for å frakte en prøveforsendelse med teiner samlet inn via Fishing for Litter til Nofirs anlegg i Litauen for demontering og vurdering av potensialet for gjenvinning av de ulike delkomponenter.

Tapte og bortsatte teiner representerer en betydelig miljøutfordring i form av forsøpling av havmiljøet og fare for spøkelsesfiske. SALT Lofoten AS i samarbeid med Nofir har prosjektledelsen. En eventuell økt gjenvinningsgrad på de innsamlede redskaper kan øke innsamlingstakten av det marine avfall via Fishing for Litter og innenfor den eksisterende finansiering. Dette kan bidra til en betydelig miljøeffekt for havmiljøet og reduksjon av avfallsmengde som går til deponi på land.

Dette forprosjektet vil kunne gi et godt grunnlagsmateriale for å vurdere etablering av en eventuell returordning for teiner brukt i teinefiske generelt, sier Rita N Maråk fagsjef i FHF.

For å følge og lese mer om dette prosjektet se her:
Avklaring av potensialet for videreutvikling av returordningene med utgangspunkt i prøveordningen Fishing For Litter: Forprosjekt
 

keyboard_arrow_up